Як відомо, багата кулінарна культура Османської Імперії, що панувала майже 700 років, включена до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Всесвітньо відома гастрономічна спадщина Туреччини викликає зацікавленість і в Україні.
Таким чином, 13 травня у Харкові відбувся захід під назвою Фестиваль Османської кухні. 8 професійних шеф-кухарів з Туреччини разом з українськими колегами пригощали гурманів вишуканими кулінарними шедеврами, серед яких були улюблені страви Роксолани та Сулеймана Пишного.
Різноманітні страви величної Османської Імперії були представлені на фестивалі. 8 професійних кухарів з Туреччини разом з українськими колегами спочатку змагалися у різних номінаціях приготування страв османської/турецької кухні, а потім пригощали гурманів найвишуканішими зразками традиційної кухні, серед яких були ті самі страви, які свого часу спеціально готувалися та подавалися під час урочистого обіду з нагоди церемонії обрізання шехзаде Беязита та Джихангіра, синів Роксолани та Сулеймана Пишного. Захід відбувся за підтримки Офісу з питань культури та інформації Посольства Туреччини в Україні та туроператора Anex Tour.
.